Bár egyre többen vagyunk, akiknek nem csak a spagetti és a pizza jelenti az olasz gasztronómiát, sokak fejében él az olasz vendéglátósok vicces definíciója, miszerint a spagetti az a tészta, amit kihúznak a csőtésztából, a csőtészta pedig az, ami a spagettin helyezkedik el. Mivel sokan nem is tudják hányféle tészta létezik, a Trattoria segítségével összegyűjtöttük nektek a legnépszerűbb fajtákat, hogy ne essetek kétségbe ha ismeretlen tésztáfélével találkoztok rendelésnél.
A Trattoria a város legszélesebb házi készítésű tésztaválasztékát kínálja, speciális tésztagépük leírása tökéletes útmutató a kisokoshoz:
A 14 féle tészta közül 10-et készítenek helyben, melyek a következők:
Spaghetti - hosszú, vékony tésztaféle, az olasz konyha tipikus étele. A spaghetto szó többes számából származik, amely a „spago” kicsinyítőképzős alakja.
Pappardelle - a legnagyobb, 13 mm széles tojásos tésztaformátum, számtalan recepthez használják. Jelentése: "felfalni".
Gnocchi - az egyik legközkedveltebb nudli alakú, krumpli alapú tésztaféle.
Tagliatelle/Tagliolini - hosszú, lapos szalagok, melyeknek formája hasonlít a fetuccinéhoz, általában 6,5–10 mm szélesek.
Bucatini - a hosszú és rövid tészták kombinációja, közepén lyukkal. Jelentése: lyukas
Maccheroni - nagyon népszerű csőtészta, optimálisan 60 mm hosszú, 4,5 mm átmérőjű.
Fettucine - metélt, fészekbe tekerve megszárított, tojás hozzáadásával készült olasz tésztafajta, hasonlít a pappardelle-re. Jelentése: "kicsi szalag"
Fusilli - három sodort szárnyacskából áll, így jól hozzátapadnak a szószok. Neve a tészta orsó köré való csavarásából ered.
Pasta sfoglia - lasagne tészta.
Cannellone - vastag, cső alakú tészta, általában darált hússal, ricottával, spenóttal stb. töltenek meg, majd paradicsomszósszal és besamellel öntenek le, végül sütőben megsütik.
Töltött tészták
Számtalan töltött tésztát is adtak az olaszok a világnak, melyek közül a 3 legnépszerűbbet szintén készíti az étterem, ráadásul kézzel, házi tésztából:
Tortellini - töltött, gyűrű alakú tészta. Elnevezése az olasz "torta" szó kicsinyítőképzős formájából ered.
Mezzaluna - masni alakú töltött tészta
Ravioli - hússal vagy zöldségrémmel töltött tésztaféleség. A tészták széle általában recézett, ennek közébe töltik bele a húspástétomot vagy a zöldségkrémet.
Ha kíváncsiak vagytok hogy néz ki mindez mozgóképen, nézzétek meg az erről készült videót!