Egy nagyforgalmú étterem konyháján számtalan olyan praktikát alkalmaznak, ami meggyorsítja, megkönnyíti az ételek elkészítését, emellett a mesterséfek rengeteg olyan apró trükköt használnak nap mint nap, amitől finomabbak lesznek a fogások. Megkérdeztük a Trattoria étterem mesterséfjét, Harangozó Ferenc "Jimmy"-t, hogy ő milyen apró trükköket vet be.
#1 Ne vágd, tépd a jégsalátát!
Kés használatakor a vágási felületnél oxidálódik a saláta, ezért ha nem szeretnéd hogy bebarnuljon, kézzel tépd össze a leveleket. Ha mégis szelni kell bármilyen zöldséget - például padlizsánt -, használjatok fa vagy kerámia kést.
#2 Így szelj hagymát könnymentesen
Hűtsd le a hagymát 10 fok alá mielőtt felszeleteled, így jóval kevesebb illóolaj jut majd a levegőbe. Válaszd ki a legélesebb kést, hogy minél kisebb legyen a vágási felület, és lehetőleg a szádon vedd a levegőt szelés közben (nem vicc, próbáld ki!)
#3 Barnulásmentes gomba
Sokkal esztétikusabb a felszeletelt gomba ha megőrzi fehér színét, ehhez tegyük citromos vízbe.
#4 Így gyerekjáték a paradicsom hámozás
Sokan nem szeretik az ételben a paradicsom héjat, a pucolása azonban nem mindig egyszerű. Ha forrásban lévő vízbe mártjátok, utána már gyerekjáték a hámozás.
#5 Praktikus csumázás
A csuma eltávolítását sokan azzal kezdik, hogy középen elvágják a paradicsomot, így viszont két cikket kell kivágni belőle. Ha a csuma mellett vágjátok el, akkor csak egy szeletet kell kivágni, így időt spóroltok.
#6 Mindig rakjunk egy kis sót az édesbe, az édesbe sót
Miért? Mert sokkal jobban kijönnek így az ízek.
#7 Így lesz finom omlós a hús
A sütést mindig magas hőfokon kezdjétek, így képződik egy vékony pörzsréteg, ami bent tartja a nedvességet.
#8 Csak egyszer fordítsd a húst!
Várd meg, míg majdnem átsül az egész hús és csak ezután fordítsd meg. (a képen látható húsnál ez kb. 8 perc egyik oldal, 2 perc másik oldal). Só kerülhet sütés közben a húsra, de az egyéb fűszerek könnyen megégnek, ezért csak a fordítás után használjuk őket, így nem érintkeznek a sütő felülettel.
#9 Így mutatják legjobb oldalukat a zöldfűszerek
Ha főztök, a szárított zöldfűszereket használat előtt süssétek meg kicsit, így sokkal jobban kiadják az ízeiket.
#10 Ettől lesz gyönyörű színe a húslevesnek
Távolítsátok el egy vöröshagyma külső leveleit, vágjátok félbe, majd enyhén pirítsátok meg. Ezt dobjátok a húslevesbe és meglátjátok mennyivel szebb színe lesz!
Jimmy nem először adott nekünk tanácsokat, Húsvétkor a tökéletes lakoma elkészítését mutatta be.
Ha grillezni támad kedvetek, mindenképp olvassátok el a Corner Étterem konyhafőnökének, Magyar Botondnak tanácsait!