Az egyik leggyakrabban visszatérő témánk gasztro témakörben a pizza. Vérremenő viták, tesztek, újdonságok láttak már napvilágot nálunk, de nagy hiányát éreztük egy otthon is használható, könnyen kivitelezhető receptnek. A Trattoria étterem pizzaséfje most megmutatja nektek, hogy ő milyen receptet és hogyan használ otthon, mindenféle ipari konyhafelszerelés nélkül. Ha követitek a lépéseket, csodálatosan ropogósra sül a tésztátok az otthoni sütőben is, és könnyen formázható lesz, ami elsődleges szempont a pizza készítésénél. Lássuk!
Hozzávalók:
- 300 ml víz
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 500 g liszt
- 2,5 dkg élesztő (fél kocka)
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
1. A kézmeleg vízben keverd el a cukrot és az olívaolajat, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.
2. A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb munkapultra vagy edénybe. Formázz egy lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet öntheted.
3. Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverd össze. Öntsd ki a pultra ha edényben keverted, és dolgozd össze tésztagolyóvá. Dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Az eredménynek tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezedre tapadjon.
5. Ha a tészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre és dolgozd át. Gyúrd néhány percig, amíg a levegőt kinyomkodod belőle. Utána vágd pizzányi darabokra, nagyjából 250 g lisztenként számolhatsz egy normál méretű pizzával. Ezeket a darabokat egyenként még gyúrd át egy kicsit, majd formázz a tenyered alatt görgetve gombócokat belőle. A lényeg, hogy sima legyen minden oldala a tésztagombócnak, ne maradjanak meg benne a hajtások nyomai, így lesz könnyű megformázni.
6. Lisztezett felületen, letakarva keleszd a gombócokat még negyed órát. Ha nem használod fel azonnal, fóliába csomagolva néhány napig akár hűtőben is eltartható.
7. Jöhetnek a feltétek, majd süssétek meg az előmelegített sütőben!
Kommentben várjuk az elkészült jóságokat! :)