Kun Péter, a somogyaszalói Deseda Kapuja étterem technikai séfje, akinek neve összeforrt a komlói Kalafarm Lovardával és az általa "feltalált" gourmet csárda stílussal, Kaposváron is a tőle megszokott maximalizmussal vetette bele magát az étterem konyhaszekciójának megújításába idén tavasszal, júniusra már a második étlap került sorra. Vele és Juhász Lívia üzletvezetővel is sikerült beszélnünk, miközen belekóstoltunk az új étlap legjellegzetesebb fogásaiba.
Mi hozott titeket Kaposvárra?
Lívia: A kéthelyi Kristinus Bortbirtokon sok tapasztalatot gyűjtöttem a minőségi vendéglátás terén, ez a meghívás viszont egy igazi kihívás volt számomra egy olyan helyre, amit az alapoktól kellett újraszervezni. Ehhez kértem Péter segítségét, aki a Chef Kalauz gasztronómiai tanácsadó cég tagjaként már többször bizonyította a fővárosban és vidéken is, hogy ez nem lehetetlen küldetés.
Péter, mi volt az első gondolatod amikor a felkérést kaptad? Nem érezted, hogy túl nagy fába vágtad a fejszéd?
Mielőtt munkához láttunk volna, feltérképeztük a kaposvári éttermek kínálatát és pont azt a piaci rést láttuk meg benne, amit a Kalafarm konyhafőnökeként képviselek, azaz a gourmet csárda stílust, ami tökéletesen beleillik a somogyaszalói környezetbe.
Mit takar pontosan a gourmet csárda stílus?
Nem én aggattam magamra ezt, ha jól emlékszem első ízben egy újságcikkben jelent meg a nevem mellett a kifejezés, azóta viszont teljesen a magamévá tettem és mi is védettük le. Szeretem a magyar konyhát, a tálalásom viszont se nem gourmet, se nem fine dining, röviden jellemezve klasszikus magyar ételeket készítek modern köntösben.
Mennyit sikerült átemelni ebből ide?
A végső cél az általam képviselt konyha átvétele rövidített változatban. Jelenleg is tart az építkezés, az egy éves tervünkben - amiben a személyzet betanítása is helyet kap - a 4.-5. étlapunknál leszünk kiteljesültek, ebből most a másodiknál tartunk. Ezalatt megpróbálunk Somogy szívébe kerülni mind az ízekkel, mind a tálalással.
Az új étlapról mit emelnél ki?
Az étlap alapanyagai merítenek a környéken megjelenő jellegzetességekből és alapanyagokból, így a kínálaton megjelennek a halak és vad is, de a kulcsszó mindenképpen a minőség. Az új étlappal azokat a dolgokat pótoltuk, amiket sokan hiányoltak róla, és valóban meg is frissült, a desszert szekció például teljesen lecserélődött. A jövőben a szezonális alapanyagok nagyobb hangsúlyt kapnak, korlátozott elérhetőségüknél fogva heti ajánlatokban.
Milyen visszajelzéseket kaptok a vendégektől?
Úgy érzem belopta a vendégeink szívébe magát ez a stílus, ez megmutatkozik a forgalomban is. Nagyon nagyot nyitottunk feléjük és ők is felénk, és nyilván ezzel rengeteg még a munkánk, de jó irányba haladunk.
Beszélgetés közben szép sorjában megérkeztek az ételek is, higyjétek el nekünk, az ízük is éppolyan extra mint a kinézetük és mindegyikben találtunk valamilyen meglepő csavart.
De nem csak az egyedi kínálat miatt érdemes ide kilátogatni, a környezet is éppoly pazar, hát még ha megspékeljük a kiruccanást egy kis desedai sétával.
További sok sikert kívánunk!
JÁTÉK!
Ha szeretnéd megízlelni az új étlap fogásait, most ingyen megteheted játékunkkal ha szerencsés vagy!
A részletekért kattints IDE!