Ha te is előszeretettel járod a Balatont új helyek után vadászva, ráadásul édesszájú vagy, ez az ajánló neked szól. A welovebalaton 8 balatoni cukrászda-tulajdonost kért meg, hogy mutassák be a kedvenc süteményeiket. Készíts elő egy zsepit, mert garantáltan csorogni fog a nyálad!
Mónisüti - Mille feuille
„Ha látok, vagy kóstolok valamit, ami megindítja a fantáziámat, megpróbálom elkészíteni az én elképzelésem szerint” – mondta korábban az ihletről Móni. A mille feuille francia eredetű leveles tésztás süteményt is sok csavarral, vaníliás krémmel és szezonális gyümölcsökkel készíti. Aki júliusban járt a Mónisütiben, még a málnás változattal találkozhatott, de az esős nyárkezdet miatt gyorsan lement a málnaszezon, így most már főleg áfonya kerül a sütire. A leveles tésztát az elejétől fogva törve teszik a sütire, mivel az eredeti formájában nehéz szépen enni. „Kicsit kócos” így, mondja Móni, de sokkal jobban illik a Mónisüti vonalába.
Arácsi cukrászda - Francia meggyes
Villa Gréta – Karamellás kókuszos
„Annál az asztalnál ültünk Ágival" - mutat Lajos a szomszéd asztalra. "Volt már akkor vagy 30 receptje, de eszembe jutott ez az ízvilág, ilyet még soha nem ettem. Másnap reggel, amikor lejöttem, Ági lerakta elém ezt a süteményt. Azóta sem sikerült így elsőre semmi, általában a második, vagy harmadik alkalommal mondunk mindketten áment egy receptre. A mai napig ugyanúgy készítjük ezt a desszertet”.
Karolina Kávéház és Koktélbár – Méteres kalács
A kávéház egyik legismertebb süteménye, igazi klasszikus, melynek 2006-os nyitás óta töretlen a sikere. A desszert a kávéház névadója, Karolina Mama kincset érő receptes füzetében leírtak alapján készül, meséli Schindele Péter, a Karolina Kávéház egyik tulajdonosa.
A Méteres kalács lágy, puha, és valójában egyszerű sütemény, őzgerinc formában készül, kétféle - csokis és fehér csokis – piskótával, főzött vaníliás krémmel. Csokis krémmel borítják be a süteményt, és ferdén szelik, hogy biztosan mindegyik rétegből kerüljön a tányérunkra. Megéri rá várni egy kicsit, a Karolinában ugyanis évszaktól függetlenül nagy a forgalom. Sokan órákat utaznak ide a rusztikus ízekért és a balatoni kilátásért, és persze a „Karolina-hangulatért”.
Café Melba – Fekete-erdő varázs
70 százalékos étcsoki mousse, tejszínhab, színtiszta gyümölcsvelő építi fel a félgömb alakú süteményt. Helyben főzött étcsoki glazing borítja, az alját pedig egy másik specialitásuk, a Red Velvet nevű desszert piros morzsája díszíti. Természetesen a ház leghíresebb desszertjét, a Melba-szeletet sem szabad kihagyni, és a fagyijukat is meg kell kóstolni. „Nem adhatunk rosszabb minőséget a fagyiból, mint amilyenek a sütemények” – vallják a tulajdonosok, és ha a sütikből indulunk ki, a fagyijuk is kötelező kör.
Márton Cukrászda – Lellei krémes
Bergmann Cukrászda - Levendula-mogyoró desszert
Az egyszerűen Levendula-mogyoró nevet viselő sütemény alapja egy könnyű, felvert piskótatészta, amelyben mogyoró és mandula is kerül. A csokikrémről tudni kell, hogy ugyanúgy készül, mint az eredeti Dobostorta krémje. A desszertet egy tejszínes, citrusos levendulás mousse koronázza, a legmelegebb napokon is nyugodtan benevezhetünk rá. A hullám díszítés a süti tetején természetesen a Balatonra utal.
Geleta – Tripla belgacsokis szelet
A tripla belgacsokis szelethez egy álmatlan éjszakán jött az ihlet, így kísérletezte ki az egymásra rétegzett mousse-okból, tejszínből és csokiból álló különleges sütemény receptjét a tulajdonos. Az első naptól nagy sláger, olyannyira, hogy megjelentek már az utánzatai is, a vendégek pedig elkezdték más cukrászdákban is keresni. Persze hiába, el kell zarándokolni Balatonlellére, ha az igazit akarjuk.