Hét balatoni hely versengett idén az Év Strandétele 2019 díjért, és még sosem volt ilyen erős verseny a szervezők szerint. A pénteki zsűrizés a zamárdi Tiki Beach kovászosuborka-levesét emelte az első helyre, de a szoros verseny miatt további dobogósokat is hirdettek.
Összesen 16 étellel neveztek a balatoni vendéglátóhelyek, feltűnő a trend, hogy idén kevesebb északi hely nevezett, a déli part azonban nagyon megerősödött, csak Balatonlelléről hárman kerültek a döntősök közé. Íme a dobogósok:
Az Év Strandétele 2019:
1. Kovászosuborka-leves - Tiki Beach Bisztró, Zamárdi
A zsűri értékelése:
Nem ez az első kovászosuborkából készült leves a Balatonnál, számos étterem étlapján megtaláljuk egész nyáron, a Zamárdi szabadstrandján található büfében mégis sikerült olyan újszerű megközelítéssel elkészíteniük, ami kiemelte a mezőnyből.
Külön pozitívum volt, hogy a Tiki Beach-nél a vendégek szeme láttára "kovászolódik" az uborka nagy befőttesüvegekben, szóval nem bolti uborka kerül a levesbe. A hideg, fanyar, frissítő, pürés levesben a kovászosuborka darabkák mellett füstölt lazaccsíkokat, rukkolát és csírákat is találunk, amelyek más ízvilágokat is behoznak. A helyi alapanyagok használatára természetesen továbbra is szeretnénk bátorítani a büféseket, és a győztes ételben lévő lazac természetesen nem balatoni, de ez a leves nem a lazactól lesz kiemelkedő, a kiegészítők mással (akár helyi hallal) is helyettesíthetők.
Az eddigi győztesek névsora:
2015 - Harcsa és krumpli- Kalóz
2016 - Big Mekk- Paletta, Kishableány
2017 - Pulled Ponty - Paletta
2018 - Gofcsi - A konyhám