A kaposvári adventi vásár egyik legkelendőbb terméke - nem meglepő módon - a szaloncukor, mely a többi hagyományos édességgel együtt nagy változáson megy keresztül. Már rég nem a zselés és a karamellás ízek a piacvezetők és a tucattermékek helyét egyre inkább a kézműves minőség veszi át. A 2019-es szaloncukor trendek nyomába eredtünk a Fő utca 2. előtt álló Chocoland pavilonjánál.
Persze az ízek közötti versenyben még mindig nem lehet leírni a nagy klasszikusokat, de az idei év nagy sztárjai mellett - alkoholos meggyes, sós-karamellás, nutellás - egyre kevesebben keresik. Főleg a fiatalabb korosztály hajlik az extrémebb ízek felé, az említettek mellett a chilis és a belül szinte folyós kávés is nagyot megy idén, az idősebb, konzervatívabb vásárlók pedig még mindig a konzumot keresik. Nem mindenki az ízélmény miatt vásárol, nekik a színharmónia a fontos, érdekes módon épp a hagyományos pirosat kerülik, az arany viszont kifejezetten népszerű.
A nagyatádi Chocoland kizárólag kézműves szaloncukrokat kínál, a bevonó minden esetben tej-vagy étcsokoládé, a kilónkénti árak 2500 és 8000 Ft között mozognak. A 3500-4000 Ft-os fajtákat már inkább a prémium bonbon kategóriába sorolnánk, csupán csomagolásuk emlékeztet a hagyományos karácsonyi édességre.
Enikő készségesen válaszolgat kérdéseinkre, de azt mondja szívesen ad kóstolót bármelyikből, az íz úgyis eladja magát, és ezt mi magunk is tapasztaljuk. A teljes ízválaszték:
- zselés
- kekszes kakaós
- gumicukor
- tejkaramellás
- kókusz ízű
- kókuszos
- banán ízű
- epres
- alkoholos meggyes
- rumos-kakaós
- kávé ízű
- trüffel ízű
- marcipános-kekszes
- marcipános-sárgabarackos
- marcipános-szilvás
- tejkaramell (csoki nélkül)
- chilis
- sós karamellás
- nutellás
- almás-fahéjas
- zselés (édesítőszerrel)
- epres (édesítőszerrel)