A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 1998 óta minden évben megszervezi szakmai megmérettetését, melyre idén 62 alkotást neveztek, ebből 13 fagyi jutott be a keddi budapesti döntőbe. Idén taroltak a balatoni cukrászdák, mindhárom dobogós hely odavalósi.
A legfőbb kritériumok, hogy a versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülnek, kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal (a fagylaltok tégelyben való dekorálására használható magas gyümölcstartalommal rendelkező fagylaltalapanyag) ízesíthetők és díszíthetők.
Dobó Norbert, a balatonfüredi Füredi Fagyizó cukrászának passió-karamellje lett az év fagylaltja, ráadásul ő szerezte meg az ezüstérmet is, a bronzérmet Somogyi Renáta, a gyenesdiási Bringatanya fagylaltmestere kapta holtversenyben Koncz Andreával, a gödöllői Sissi Fagyizóból.
A Füredi Fagyizót képviselő Dobó Norbert mindkét fagyija tejes alapú készítmény. A maracujára – más néven passiógyümölcsre – épülő győztes párosítást pekándióval rétegezték, a második legjobbnak talált vaníliafagyit diókrémmel és törökmézzel dobták fel.
A vaníliafagyiban kicsit klasszikusabb, hagyományosabb ízeket ötvöztünk, a passió-karamell az új vonalat erősíti, modernebb kombináció
– mondta el.
A két fagyi már tavasz óta kóstolható a Füredi Fagyizóban.
A versenyen két harmadik helyet osztottak ki. Somogyi Renáta a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóból zöldcitrom egy csipetnyi mentával elnevezésű művével, illetve Koncz Andrea a gödöllői Sissi Fagyizóból a balzsamecetes Modena kincsével egyaránt bronzérmes lett.