"Nem szeretem a keserű kávét!" - jelentik ki gyakorta még a rendszeres kávéfogyasztók is, miközben a harmadik kanálnyi cukrot lapátolják a csészébe. "A kávé gyümölcs, miért lenne keserű?" - kérdezi erre a kávépörkölő. A meglepő riposztot, miszerint a kávé lehet gyümölcsös is, most egy kóstolósorozattal bizonyítja be a kaposvári Roastopus Coffee Roastery. A "Feketén gyümölcsös" sorozat minden hónapban ingyenes kávékóstolással jelentkezik az Eleven Kultúrbisztróból, mellyel azt szeretnék bemutatni, hogy a kávé nem keserű!
Ahogy azt biztosan sokan tudjátok, a kávészemek rengeteg savat tartalmaznak, de közel sem annyit, ami a jelenleg ismert savasságot indokolná. Kevésbé köztudott tény, de a kávé erősen savas ízvilágát, és annak világméretű elterjedését a világ nem Olaszországnak köszönheti.
A történet az első világháborúban kezdődött, amikor is sok más élvezeti cikkhez hasonlóan a kávéból is hatalmas hiány mutatkozott. A kávéfeldolgozók egy jelentős része ezért a romlott kávét kezdte erősen sötétre pörkölni, ezzel elrejtve a turpisságot.
Így a kávé koffeintartalma megmaradt, az íze azonban a megszokottnál jóval keserűbb lett. Ezt a lövészárkokban harcoló milliók is tapasztalhatták, bár őket legkevésbé az íz érdekelte, a koffeint keresték az italban továbbra is. Ezzel a érdekes módszerrel a katonák hozzájuthattak a napi koffeinmennyiségükhöz annak ellenére, hogy a kávé hiánycikké vált volna. Sajnos ezt a módszert a második világháború során is töretlenül használták, így terjesztve el a világon azt a tévhitet, hogy a kávé íze keserű!
A kávé gyümölcs, miért lenne keserű?
Az Eleven kultúrbisztró és a Kaposvári Roastopus Coffee Roastery ezentúl minden hónapban ingyenes kávékóstolással jelentkezik, melynek célja, hogy minden kötöttség nélkül bemutassák, hogy
- milyen az a kávé, ami a világ kávétermesztésének csupán a 2%-át adja?
- Milyen az a kávé, ami a legszigorúbb válogatáson, tároláson és feldolgozáson esik át?
- Milyen az a kávé, amit nem tömegek fogyasztanak?
- Milyen az a kávé, ami nem keserű?
Az esemény alatt mindenkit beavatnak a gyümölcsös kávék világába, részletesen ismertetik, hogy miben különbözik ez a kávé a többitől.
Július 12. - Bemutatkozik a Seashell