Uniós szinten is megvalósul a pálinkafőzés szabadsága, miután érvényessé váltak az erről szóló irányelvek - jelentette be Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Az irányelv szerint a párlatfőzés háztartásonként évente 50 liter gyümölcsszeszig adómentes lehet, és a mentesség mind az otthoni, mind a bérfőzdei előállításra érvényes. A pálinkafőző magánszemély nem adhatja el a párlatát, de azt családtagjai és vendégei elfogyaszthatják.
Az év elejei adatok szerint több, mint 26 ezer főzőberendezés van a magyar háztartásokban, és 2020 első félévében közel 44 ezer párlatadójegyet váltottak ki az otthonfőzők. A desztillálóberendezés nyilvántartásba vételi kötelezettségét az új irányelv is előírja, ám az adómentesség miatt párlatadójegy kiváltására a jövőben már nem lesz szükség.