Van szükség ürügyre, hogy valaki egy hosszú és stresszes nap végén kibontsa a kedvenc vörös (vagy fehér) borát? Na ugye! Ez persze nem zárja ki, hogy február 18-án külön is megünnepeljük az 'Igyál bort!' napot, néha ugyanis egy pohár (na jó, üveg) bor valóban a stressz legnagyobb ellenszere, és az esti lazulás jóbarátja.
Az ünneplés célja természetesen nem az, hogy ma este milliók tántorogjanak a hűtő és a kanapé között, vagy hogy szembe találjuk magunkat pénteken minden másnaposságok édesanyjával. A cél, hogy felhívja a figyelmet a bor felelősségteljes fogyasztásának előnyeire.
Íme tehát 5 + 1 érv, hogy miért igyál jó borokat!
1. Jót tesz a szívednek
A bor gyógyhatását már az ókorban is ismerték. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy
a mérsékletes alkoholfogyasztás javítja a vérnyomást, csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulását.
A bor olyan növényi antioxidánsokat és flavonoidokat, fenolokat, tartalmaz, ami erősíti az immunrendszeredet.
2. Fejleszti a memóriát
Megfigyelték, hogy a rendszeres alkoholfogyasztók között alacsonyabb az Alzheimer-kór és az érelmeszesedés. A borban lévő flavonoidok védik a szervezet sejtjeit, javítják az agyi véráramlást és megakadályozzák a káros plakkok kialakulását.
A fehér és a vörösbor nem csak színükben térnek el egymástól. Míg a vörösbornak nyugtató hatása van, addig a fehérbor inkább élénkít.
3. Tovább élhetsz
Hosszú vizsgálatok során megállapították, hogy a mérsékelten alkoholt fogyasztók tovább élnek, mint az, aki egyáltalán nem iszik alkoholt.
Kizárólag jó minőségű bort igyál, mértékkel!
4. Diétában is segítégedre lehet
Egy jó vacsora után elfogyasztott bor segít az emésztésben. Emeli a testhőmérsékletedet, így gyorsabban égetheted a kalóriákat.
5. Jót tesz a hangulatodnak
Figyelj arra, hogy mindig kellemes körülmények között fogyasztd el a pohár borodat, így bizonyítottan jobban hat az egészségedre!
+1 Rendszeres fogyasztása fiatalít
A borban található rezveratrol és flavonoidok gátolják az öregedést! Ráadásul a csontritkulás is megelőzhető vele.