Régóta szemeztünk már a Kossuth Lajos utcában nemrég felbukkanó új egységgel, mely a Neked sütöttem cégérrel hirdette magát a zöld kirakatain. Egyik ebéd után, mikor durván jóllakva megint az üzlet előtt sétáltunk, az épp kinyíló ajtón kiáradó süteményillat azonnal irányváltásra kényszerített minket, az egységbe betoppanva pedig egy kedves mosoly kíséretében Eszter köszönt ránk.
Mivel hajtott a kíváncsiság miközben a sütiktől roskadozó hűtőt vizslattuk, jó szokásunkhoz híven kifaggattuk Esztit, hogy mégis mi az, amit tudni kell róla, és varázslatos alkotásairól.
Nem egyszerű a választás a hűtődbe tekintve, süt róluk, hogy nem ma kezdted!
- Hát valóban nem, de azért azt tudni kell, hogy üzletszerűen csak nyár óta űzöm, bár a végzettséget már tavaly nyáron megszereztem. A sütés iránti szerelmem gyerekkoromból fakad, mindig is szerettem ilyen finomságokat alkotni, a családban pedig különböző eseményeken - legyen az születésnap, névnap vagy bármi más - mindig én vagy a nővérem készítette a süteményeket. Sokszor meg is kaptam, hogy ha ennyire szeretem ezt csinálni, és ilyen ügyes vagyok benne, miért nem ezzel foglalkozom, de általában csak mosolyogtam rajta. Aztán látod mi lett.
Azért ez a szakma nem az egyszerűek közé tartozik…
- Nem bizony, a másik oldalról hallgattam is, hogy ha ezt választanám, az egész életemet beletehetem, mert éjjel nappal a sütő mellett fogok állni. Ez mondjuk most még így is van, de mivel imádom amit csinálok, nem morgolódok miatta.
Miért a korábbi szakmádnál nem volt teljes a boldogság?
- Ezt így azért nem merném kijelenteni, azt is szerettem, rengeteg vendégem volt körmösként, sokan szerették amit csinálok, és jól is ment a szekér, nem panaszkodhattam. De mivel a sütést ennyire élveztem, gondoltam kicsit elmélyülök a témában és beiratkoztam felnőttképzésre, ami azért egy komoly lökés volt.
- Azért ez sem volt ilyen egyszerű. Úgy éreztem akkoriban, kicsit belefásultam a hétköznapokba, túl monoton lett, és jött egy olyan intuícióm, hogy váltanom kell. Nem az, hogy egyből cukrásznak állok és üzletet nyitok, hanem csak hogy váltani kell. Ezt pedig az élet így hozta, de egy percig se bánom.
És megszületett a Neked sütöttem. Érdekes név egyébként.
- Igazából semmi csavar nincs a névválasztásban, volt néhány kikötésem, hogy például ne legyen angol, és legyen némileg személyesebb hangvétele, leírtam párat aztán jött ez.
Úgy gondoltam, hogy a Neked sütöttem könnyen megjegyezhető, és mivel egyedi dolgokat készítek, meghitt, családi és ünnepi eseményekre, így tényleg úgymond személyesebb egy-egy torta vagy sütemény, amit tényleg nekik sütök. Vagy most épp neked ugye?
Most ne állj neki miattam, inkább azt mond meg, itt helyben mi fogadja a betérőket.
- Azt gyorsan hozzá kell tennem, hogy helyben fogyasztás nincs. Hozzám betérve az aktuális választékból lehet kérni, amelyek nap mint nap változnak. Természetesen a nagy kedvencek rendre helyet kapnak a polcokon, de minden nap készülök valami újdonsággal, különlegességgel, hogy az állandó vendégeim is mindig kóstolhassanak valami egyedit. Természetesen minden aznap készül, frissen van kitéve, van, hogy néhány sütit az adott nap reggelén találok ki, és készítem el, hogy biztosan meglepjem a vendégeim.
Látom azért a hagyományos kedvencek sem maradnak ki.
- Azokat nem lehet elhagyni, de ezeket is úgymond megfűszerezem a saját stílusommal. Az isler is kicsit fel van dobva málnával, de minden régi kedvencben van némi csavar. Ezeket természetesen nem lehet kihagyni a napi ajánlatból, mert majdhogynem sor áll érte.
Akkor jobb idetelefonálni, hogy mit szeretnének?
- Természetesen arra is van lehetőség. Messengeren, e-mailben, telefonon is veszek fel rendeléseket nem csak tortákra de süteményekre is. Ha valakinek reggel jut eszébe, hogy vinne néhány sütit egy eseményre és idecsörög, gyönyörű ajándékdobozba tudok válogatni néhány különlegességet, amivel nem fog melléfogni. A különleges alkalmakra készített tortákat jobb egy héttel előtte lerendelni és bejönni, hogy átbeszéljük pontosan mire vágynak, de ha nincs ötlet, akkor majd én segítek, hogy minden tökéletes legyen.
És mi a helyzet az új hullámos, glutén vagy cukormentes dolgokkal?
- Őszinte leszek, ezek még nincsenek nálam, még kísérleti fázisban vannak. Ezeknek az elkészítése teljesen más, gondoljunk csak a cukor helyett az édesítőre, teljesen máshogy viselkedik, nem úgy néz ki stb. Ha nem úgy sikerül, ahogy én fejben elképzeltem, akkor egyszerűen nem teszem ki. Dolgozom még ezen a vonalon, hamarosan biztosan találkozhatnak vele a betérők.
Mennyire határozottak egy-egy tortánál a megrendelők?
- Ez azért változó. Apró ötletekből is meg tudok valósítani bármit, ki tudjuk találni együtt de van, amikor semmit nem enged az elhatározásából a megrendelő. Természetesen ezeket is megvalósítom, de néha jobb, ha adnak némi szabad kezet, mert akkor tudok bele csempészni olyan dolgokat, amik feldobják, különlegessé teszik, és tényleg egyedivé válnak. Csináltam már kismillió fajtát, nyugodtan pörgetheted a Facebook oldalam, ott találhatsz belőlük bőven.
Meg is tettük, nézzétek csak:
Esztit és a Neked sütöttem üzletét megtaláljátok a Kossuth Lajos utca 8. szám alatt.
Rendeléshez e-mail: nekedsutottem.21@gmail.com
Telefon: 06 30 233 8148
Nyitvatartás:
Kedd-Péntek - 11.30 - 17.30
Szombat-Vasárnap - 10.00 - 12.00